zážitky z cest Proč milujeme Retreat

Klidné a prakticky zařízené pracovní útočiště aby český freelancer v našich končinách pohledal. A nedej bože, aby zatoužil po stabilní WiFi! Zatímco v Evropě existuje takových míst hned několik, v České republice je spočítáte na prstech jedné ruky. Průkopníkem u nás jsou bezesporu Lenka a Robert se svým Retreatem. My se sem pravidelně vracíme už pátým rokem!

Proč milujeme Retreat

Genius loci je už ohraná písnička, kterou zpívá každý druhý realiťák, a tak to zkusíme jinak. Změna pracovního prostředí je vždy k užitku. I to je jeden z důvodů, proč je v kavárnách pořád plno a přibývají nové coworkingy. Tak proč byste vůbec jezdili na Retreat, když existují takové možnosti? Nejlepší argument už vymysleli Lenka s Robertem: „Nekupujete si jen ubytování, ale i soukromí a Svatý klid.

Tohle nenajdete na menu žádné kavárny. Retreat je jednoduše ideální místo na hlubokou práci. Neruší vás upovídaná kolegyně, věčně zvonící telefon ani hluk z ulice. Místo toho pracujete na zahradě obklopeni zelení nebo třeba v teple u krbu - jak se vám chce a jak počasí dovolí. Nezáživný oběd ve firemní kantýně vyměníte třeba za famózní bramboráky a pivo v Maraláku a nebo si upečete špekáčky na Retreatím ohništi.

Po práci to máte jen 10 minut do lesa, do hor, do lázní, do pivovaru… Máme ještě pokračovat?

Příběh Retreatu

Retreat je útulný domek se zahradou v Kunčicích pod Ondřejníkem sídlící na kraji chatové oblasti. O sousedech tu ale víte prakticky jen o víkendech a letních prázdninách. Robert dostal nápad na Retreat v roce 2014, kdy nabídl svůj dům tvůrčím lidem zdarma na celou zimu. Ohlas byl obrovský a Robertovi došlo, že podobných míst pro náročnou tvůrčí práci je v Česku zoufalý nedostatek. A to můžeme jen potvrdit.

Že Retreat fakt stojí za to dokazuje i fakt, že hosty tu byly ty největší kapacity svých oborů, například Otto Bohuš, Michelle Losekoot, Margit Slimáková či Twisto. Ti všichni sem přijeli posunout či dokončit své projekty a nemohou si Retreat vynachválit.

Pohled při práci.

Vybavení Retreatu

Retreat je vhodný pro všechny a podle toho je také zařízený. Vybavení uspokojí freelancera, malý startupový tým i partu obchoďáků z korporátu:

  • výkonný WiFi router s internetem o rychlosti 50 Mbps
  • externí 24" monitor
  • bílá magnetická tabule
  • flipchart
  • bohatě vybavená knihovna od Jan Melvil Publishing

Srdcem domu je - jak my říkáme - společenská místnost tvořená třemi sekcemi: kuchyní, jídelnou a chill koutkem u krbu. Díky poctivé zásobě dřeva můžete u krbu rozjímat klidně od rána do večera jako to s oblibou děláme my.

Spodní patro dále tvoří koupelna se sprchou a pracovna s ložnicí (až pro 4 nocležníky). Tahle místnost je vybavena lépe než leckterá kancelář či zasedačka! My jsme si nejvíce zamilovali polohovatelné stoly pro práci nejen vestoje.

Horní extra útulné patro je zařízené jak pro práci, tak pro relax. V houpacím křesle se skvěle přemýšlí nad projekty. U pracovního stolu s dechberoucím výhledem se kreativní texty píšou sami. Jsou tu další čtyři místa na spaní, pračka se sušičkou a nově také WC.

Podmínky ubytování a cena za Retreat

Ačkoliv dnes už Retreat není zadarmo jako kdysi a za den zaplatíte 1 950 Kč (pro 1-3 osoby, nebo 3 450 Kč pro týmy), zájem o něj neupadá. Naopak najít v on-line kalendáři volné místo bývá boj - hlavně pak v létě, kdy jsou Beskydy doslova prozářené sluncem a nabízí celou řadu příležitostí.

Minimální délka pobytu na Retreatu je 7 dní. Osobně ale doporučujeme minimálně dva týdny, protože čas tady - asi zákon schválnosti - plyne sakra rychle. Mazlíčky (pokud k nim nepatří vaše drahá polovička) nechte doma nebo u známých.

A ještě jedna důležitá věc: Retreat je jedinečné místo. Není to průchoďák, ani hotel či dokonce chlastací chalupa. Majitelé si proto vybírají, koho sem pustí. Ale nebojte, Lenka s Robertem vás k šípku nepošlou, když jim napíšete, proč chcete na Retreat jet a na čem tu plánujete pracovat.

Jak se na Retreat dostanete?

  • Autem: Z Prahy je to cca 370 km (3 h 45 min) autem po D1 přes Brno a Olomouc.
  • Vlakem: Zastávka Kunčice pod Ondřejníkem a pak zhruba 15 minut pěšky.

Po práci legraci aneb co na Retreatu, když máte padla

I když o Retreatu mluvíme hlavně jako o pracovním útočišti, nejvíc na tomto místě milujeme popracovní aktivity. Ať už sem pojedete na týden nebo tři, ať už bude sluníčkově nebo bude v jednom kuse pršet, nikdy se tu nudit nebudete.

Retreat je vybavený:

  • koly a sněžnicemi,
  • ohništěm,
  • terasou (třeba na cvičení nebo spaní pod širákem),
  • krbem,
  • nabušenou knihovnou,
  • stolními hrami,
  • CD přehrávačem,
  • elektrickým grilem.

Naší nejoblíbenější aktivitou je zírání do krbu s knihou v jedné ruce a sklenkou vína v druhé. Jste-li menší povaleči než my, přečtěte si níže naše tipy, kam v Kunčicích a okolí na výlet, kam za dobrým jídlem a pivem.

Cyklistika

Chcete poznávat Beskydy na kole? Půjčte si na Retreatu kola nebo popadněte vlastní a vydejte se objevovat. Příležitostí máte víc než dost.

V roce 2017 prošlo slavnostním otevřením sedm nových cyklotras s názvem Radegastovy okruhy. Dohromady mají přes 210 kilometrů a jsou zajímavé tím, že propojují nejatraktivnější místa domovských hor pohanského boha Radegasta.

Okruhy vedou od Horeček přes Pustevny, přes obce mikroregionu Frenštátsko až po Hukvaldy na Frýdeckomístecku.

Na Radegastův okruh se můžete napojit třeba v nedalekých Trojanovicích (cca 700 metrů od Retreatu). Pokud vás taková trasa neláká, ještě se nabízí cyklotrasa Radhošťská PG01 vedoucí přes Frenštát, Mniší, Příbor, Mošnov, Krmelín, Starou a Novou Bělou až do Ostravy-Bělského lesa.

Cestou z nákupu.

Pustevny: aktivity pro celou rodinu

Pustevny patří mezi nejvýznamnější turistická střediska v Beskydech. Pro lokalitu jsou typické charakteristické srubové stavby v secesním slohu Šumná, Maměnka a Libušín. Na vrchol Pusteven se můžete dostat například lanovkou z Trojanovic.

Na Pustevnách najdete zábavu v létě i zimě. Půjčíte si tu horská kola i koloběžky, vyzkoušíte Nordic Walking nebo vyrazíte na běžky. Mezi jednotlivými aktivitami doplníte energii v samoobslužné restauraci s úžasným výhledem.

Pohled na horu Skalka ze žluté turistické stezky na Velkou Stolovou.

Z Radhoště Beskydy jako na dlani

Z Pusteven jsou to 4 kilometry na nejznámější horu v chráněné krajinné oblasti Beskydy. Hora Radhošť (1 129 m. n. m.) nabízí krásné výhledy na celé Beskydy, Valašsko, Jeseníky a Malou a Velkou Fatru.

Už po cestě z Pusteven na Radhošť můžete spatřit jeden z nejkrásnějších rozhledů na beskydské panorama. Na vrcholu hory je k vidění Kaple sv. Cyrila a Metoděje, sousoší obou věrozvěstů, kříž a televizní vysílač. Každý rok se tu navíc koná tradiční Cyrilometodějská pouť (5. července).

Beskydská naučná stezka Čertův Mlýn

Rádi se během procházek něco dozvíte? Vydejte se na 8 km dlouhou trasu vedoucí z Pusteven úbočím Čertova mlýna (1 205 m) k horskému hotelu na Martiňáku. Naučná stezka vede po červené turistické značce a značené cyklostezce. V zimě ji můžete absolvovat klidně i na běžkách. Převýšení je malé, takže stezku zvládnou i děti.

Během devíti zastávek se dozvíte nejen to, čím jsou vzácné lesy v okolí, ale také pár zajímavostí o partyzánských velitelích nebo proč se mlýnu říká Čertův.

Kam nejen kolem Retreatu na jídlo a pivo

Maralák: Obrovské bramboráky, parádní pivo a příjemná zahrádka - to vše do 10 minut od Retreatu. Porce dávají slušné a na konci vždy sotva funíme. Proto na závěr doporučujeme svižnou procházku po okolí, ať to trochu rozchodíte. :)

Pivovar Ogar: Chcete si dát fakt dobré pivo? Zajděte na Ogara do nedalekého pivovaru. Z Retreatu tam jste za čtvrt hodinky. O vysoké kvalitě jídel vypovídá mimo jiné i cena. Věřte nebo ne, fakt to za to stojí. Zahrádka a fajn obsluha included.

Miura Hotel: Tip přímo z Hejlíkovy Gastromapy! Designový hotel na nás sice působil dost megalomansky, ale vaří tu náramně dobře. Co tu ale obzvlášť doporučujeme, je wellness zóna. Navštívili jsme privátní saunu a rozhodně nelitujeme.

Tip na závěr

Jestli si potrpíte na dobré kafe a nedokážete bez něj vydržet, nejbližší zastávkou je Kovárna v Čeladné (mají i výborné snídaně) a PePe bakery&coffee s výbornými zákusky.

Lída Maršálková Lída Maršálková

Lída Maršálková

poslední aktualizace: březen 2022

Místa objevují Josef Rousek a Lída Maršálková.